vrijdag 3 mei 2013

Silhouette vrijdag: Zelf print en snij bestanden maken

Geschreven door Berthine

Deze week gaan we in op het zelf maken van print en snij bestanden. Je kunt zelf bestanden maken door foto's om te zetten naar een snijbestand of je kunt bestaande snijfiguren vullen met een kleur, patroon of kleurverloop en ze vervolgens uitprinten en uitsnijden.

Een foto omzetten naar een snijbestand

In de Silhouette Studio kun je afbeeldingen omzetten naar een snijbestand. Je kunt de volgende bestandtypes openen in de Silhouette Studio: JPG, BMP, PNG, GIF en WMF.

De software is in staat om zelf de randen van een afbeelding te herkennen en om te zetten naar een snijlijn. Voor het beste resultaat moet je een afbeelding gebruiken met een duidelijke verschil heeft tussen de voorgrond en de achtergrond, er moet voldoende contrast zijn. Als je een foto gebruikt waarbij het onderwerp volledig op gaat in de achtergrond, dan gaat het de software niet lukken om de snijlijnen te bepalen. Snijdt dan eerst in een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop het object uit de foto en plaats deze op een witte achtergrond. Dan is het geen probleem.

Afbeeldingen kun je openen door op het mapje linksbovenaan de software te klikken Klik links onderin het geopende venster onderaan op het pijltje naast Silhouette Studio (*.studio) en All Files te selecteren. Zoek het bestand op en klik op openen.

Voorbeeld
Wil je dezelfde foto gebruiken als in dit voorbeeld? Download de vlinder dan hier: http://www.creabest.nl/images/stories/quickutz/silhouette/handleiding/snij_en_print/vlinder.jpg
Om de afbeelding om te zetten naar een snijbestand, open je het traceervenster. Klik hier voor op de knop rechts bovenin de software: 1

Klik op Selecteer traceergebied en trek een kader om de afbeelding heen. (klik linksboven de afbeelding en houd de muisknop ingedrukt, versleep de muis en laat de knop rechtsonder de afbeelding weer los)

2

De software traceert alleen die afbeelding(en) of delen van een afbeelding die in dit kader staan. Op deze manier kun je dus ook makkelijk bepalen of je een deel niet omgezet wilt hebben, door dit deel buiten het kader te laten vallen.

Zodra je het kader geplaatst hebt, krijgt de afbeelding gedeeltelijk een gele kleur. Het gele vlak is het vlak waar de snijlijnen om heen komen te staan. Met behulp van de filters, kun je dit vlak aanpassen. Met de Threshold bepaal je hoe groot het contrast moet zijn tussen de delen van de afbeelding die je wel en niet wilt snijden. Met de Low Pass en High Pass Filters maak je hier verdere aanpassingen aan. Als je net begint, kan het verstandig zijn deze uit te vinken, en alleen met de Threshold te werken.

3

Wanneer je het gele vlak zo hebt staan, zoals je de figuur snijden wilt, kun je ervoor kiezen of je alleen een snijlijn wilt hebben aan de buitenkant van de afbeelding, of ook om alle binnenstukjes. Wanneer je alleen de buitenkant wilt hebben, klik je op ‘Traceer buitenlijn’. Wanneer je ook de binnenstukjes in het snijbestand wilt hebben, klik je op ‘Traceer’. Wanneer je klikt op ‘Traceer en koppel los’ wordt het deel van de afbeelding dat binnen het snijvlak valt, losgekoppeld van de rest van de afbeelding:
4
Snijden of printen en snijden?

Wanneer je het snijbestand niet als print en snijbestand wilt gebruiken, maar als gewoon snijbestand, kun je deze laatste optie het beste niet gebruiken. Wanneer je ‘Traceer’ of ‘Traceer buitenlijn’ kiest, zijn de snijlijn(en) en de afbeelding niet aan elkaar gekoppeld. Na het maken van de snijlijn kun je de afbeelding verwijderen door deze te selecteren en op het kruisje te klikken links onderin de software. Je kunt je omgezette snijbestand nu op dezelfde manier gebruiken als snijbestanden zoals die uit de bibliotheek.

Wanneer je het snijbestand wel als print en snijbestand wilt gebruiken, kun je de laatste optie gebruiken om de afbeelding los te koppelen van de achtergrond. De afbeelding binnen de snijlijn is gelijk gekoppeld aan het snijbestand. Je kunt de achtergrond verwijderen door deze te selecteren en op het kruisje te klikken links onderin de software, het is zonde om dit te printen terwijl je het weggooit. Vervolgens kun je de stappen volgen in de tutorial voor het werken met een print en snijbestand. (zie de uitleg van vorige week)


foto_na_snijdenZelf print en snij bestanden maken

Met Silhouette Studio kun je ook zelf makkelijk print en snij bestanden maken. Je kunt figuren uit de bibliotheek invullen met een kleur, kleuroverloop of patroon, en je kunt met de tekengereedschappen aan de linkerkant van de software je eigen figuren ontwerpen.

Wanneer je een figuur uit de bibliotheek wilt gebruiken, open je dit figuur. Pas eventueel het formaat aan tot het design de grootte heeft die jij wilt hebben. Klik het design aan zodat deze geselecteerd is. Nu kun je de figuur vullen.

Je kunt figuren vullen met een egale kleur (het emmertje), een kleuroverloop (het blokje in het midden), of een patroon (het laatste blokje). 


 
Wanneer je de figuur 1 egale kleur wilt geven, klik je op het emmertje. Kies een kleur uit en klik erop, de figuur zal zich automatisch vullen met die kleur. Eventueel kun je helemaal je eigen kleur kiezen door onderin het venster op ‘Geavanceerde  opties’ te klikken.

Wanneer je een verloop wilt maken, klik je op dit blokje. Kies daarna de kleur en het soort overloop uit, de figuur zal dit automatisch aannemen. Aanpassingen aan het verloop (richting, kleur, contrast) kun je maken door op ‘Geavanceerde  opties’ te klikken.

Je vult de figuur met een patroon door op dit blokje te klikken. Kies een patroon uit en klik erop, de figuur zal automatisch met dit patroon gevuld worden. Via de ‘Geavanceerde  opties’ kun je de schaal en richting van het patroon aanpassen.


Je kunt ook de lijnen aanpassen van de figuur. Door aanpassingen te maken in het snijstijlvenster (via het schaartje rechtsboven in de software) kun je bepalen welke lijnen gesneden moeten worden. Via de lijnkleur- en lijnstijlvensters, kun je bepalen hoe de lijn eruit moet zien en of deze geprint moet worden.

Bij lijnkleur kies je de kleur die de lijn krijgt. Klik op ‘Geavanceerde  opties’ wanneer je een andere kleur wilt dan de kleuren die in het venster staan.Bij lijnstijl bepaal je hoe dik de lijn moet zijn. Let op, dit heeft alleen invloed op het printen, de Silhouette kan niet dikker of dunner snijden. Ook kan je instellen hoe de hoeken moeten worden afgewerkt en of de lijn voor of achter de vulling van de figuur moet staan. Je kunt hier ook aanvinken of de lijn geprint moet worden.

Wanneer je meerdere figuren of teksten hebt gevuld en over elkaar heen wilt printen en snijden, kan het belangrijk zijn om een figuur naar voren of naar achteren te plaatsen. Linksonder in de software kun je de volgorde van op elkaar gestapelde figuren aanpassen.

Door op de linkerknop te klikken, plaats je de geselecteerde figuur naar voren, door op de rechter te klikken, plaats je de figuur naar achteren.


Als je vormen vult om te printen, kan het goed zijn dat je wilt dat niet meer alle snijlijnen gesneden gaan worden. Dit pak je als volgt aan:

1.    Selecteer het design door erop te klikken.
2.    Klik op het schaartje rechtsboven in de software:
3.    Er opent nu een venster met keuzemogelijkheden voor de snijlijnen van de figuur. Je kunt nu aanklikken wat je wilt doen met de figuur:


De bovenste optie ‘Niet snijden’ zorgt ervoor dat geen enkele lijn van dit figuur gesneden wordt.
De tweede ‘Buitenrand snijden’ zorgt ervoor dat alleen de buitenste snijlijnen van dit figuur gesneden worden.
De derde mogelijkheid ‘Snijden’ zorgt ervoor dat alle snijlijnen van dit figuur gesneden worden.
De vierde ‘Perforeer buitenrand’ zorgt ervoor dat alleen de buitenste snijlijnen van dit figuur gesneden worden met een geperforeerde lijn. Hierbij snijdt de Silhouette elke keer een paar mm wel en een paar mm niet.
De laatste optie ‘Perforeer’ zorgt ervoor dat alle snijlijnen van dit figuur gesneden worden met een geperforeerde lijn.

Wanneer je niet in eens voor het hele figuur wilt bepalen of lijnen wel of niet gesneden wilt worden, maar per lijn, dien je ervoor te zorgen dat de snijlijnen niet gegroepeerd zijn en neem je de bovenstaande stappen per snijlijn.
Om een figuur te degroeperen, volg je deze stappen:
1.    Selecteer de figuur door erop te klikken.
2.    Klik op de knop ‘degroeperen’: 
De lijnen zijn nu losgekoppeld en kunnen apart bewerkt worden.

De labels op deze doosjes zijn gemaakt van Printable Gold Foil van Silhouette. Hierop kun je printen om het vervolgens uit te snijden (uitleg hierover heb ik vorige week gegeven, klik daarvoor aan de rechterkant op 'Silhouette' om dat bericht ook te lezen).
Deze labels heb ik gemaakt door vormen en teksten te vullen met kleur. Hieronder zie je een video waarin ik uitleg hoe ik dat gedaan heb.
Mijn tips voor het werken met Printable Foil:
- Zorg dat je het juiste formaat geselecteerd hebt bij het maken van het bestand, maar ook bij de printer.
- Hou er rekening mee dat geprinte kleuren er wat anders uit kunnen zien door de gouden of zilveren ondergrond.
- Zoek de registratietekens met de klep dicht.
- Kies de juiste snij-instellingen: Printable Foil Silhouette Brand.


Gebruikte materialen van Creabest:Ga naar de website van Creabest
Ga naar de webwinkel van Creabest

1 opmerking: