vrijdag 26 april 2013

Silhouette Vrijdag: Printen en snijden met de Silhouette

Geschreven door Berthine

Vanaf nu zal ik de komende vrijdagen elke week een Silhouette bericht plaatsen waarbij we elke week ingaan op ander snijmateriaal of technieken. Deze eerste week is het printen en snijden, op papier, maar ook op andere printbare materialen.

Bij printen en snijden zet je registratietekens op het vel. Voor je gaat snijden zoekt de machine de tekens en daardoor weet de machine precies waar de afbeeldingen staan.

Bij print en snij bestanden zijn vaak de vlakken binnen het snijfiguur gekleurd of staat er een afbeelding op. Je vindt verschillende van deze bestanden in de 'Purchase Online' shop van Silhouette America, maar je kunt ze in de software Silhouette Studio ook heel makkelijk zelf maken. (dit leg ik uit in het bericht van volgende week)

Je werkt op de volgende manier:
1. Open een nieuw bestand en pas het formaat aan zodat het formaat klopt met het formaat van het papier waarop je gaat printen.
2. Zet de registratietekens aan door te klikken op de knop rechts bovenin de software:
a
Vink het vakje aan bij ‘Plaats registratietekens’. Eventueel kun je in dit venster ook aanpassingen maken aan de marges zodat de tekens goed geprint worden.
b
3. Plaats een print en snij bestand in het document vanuit de bibliotheek (er staat vaak een p bij print en snijbestanden van Silhouette).
c
4. Klik op het icoontje van de Silhouette om door te gaan. Klik op ‘Klik hier om te printen’ en print het bestand met je gewone printer op het papier waar je het op wilt hebben. Alleen de afbeelding wordt geprint, niet de snijlijnen. Je kunt alleen printen op wit papier, wanneer je print op een andere kleur zal de Silhouette de tekens waarschijnlijk niet kunnen lezen.
5. Als je al geprint hebt, klik je op ‘Klik hier om het printen over te slaan.’ om door te gaan. Heb je nu net geprint, klik dan op ‘Ga verder naar de snijpagina’.
6. Plaats het geprinte vel papier op de snijmat zoals je op het beeldscherm ziet. Voer de mat in de Silhouette met de pijl eerst.
7. Klik op ‘Ga door’.
8. Klik op ‘Zoek registratietekens’. De Silhouette zal de tekens opzoeken.
9. Wanneer de Silhouette de tekens gevonden heeft, kun je eventueel de snij-instellingen wijzigen wanneer deze niet goed staan. Klik daarna op ‘Klik hier om het snijden te starten’ en de Silhouette zal het print en snij bestand uitsnijden.

Klik hier om de bovenstaande informatie te downloaden als PDF. 

Samen met Silhouette Europe hebben we ook een filmpje gemaakt over het printen en snijden:Zoals ik hierboven al aangaf, kun je printen en snijden uit papier, leuk voor op kaarten, layouts enz. Silhouette biedt echter veel meer materialen waarop je kunt printen en snijden, die zie je hieronder. Klik op een foto voor een grotere afbeelding. (Sommige afbeeldingen zijn afkomstig van Silhouette, alle andere afbeeldingen zijn projecten die door ons zijn gemaakt. De afbeeldingen van Silhouette gebruiken wij met toestemming van hen.)


     

Papier: De bovenstaande voorbeelden zijn gemaakt van papier. Wij gebruiken voor het printen en snijden van papier graag DCP papier van Claire Fontaine omdat afbeeldingen op dit papier mooi afgedrukt worden en het fijn snijdt met de Silhouette machines. Wij gebruiken meestal 160 of 190 gr/m2.


Deze voorbeelden zijn gemaakt met het Silhouette Sticker Paper. Op dit moment is daar een witte variant van verkrijgbaar, maar vanaf eind juni is er ook een doorzichtige variant verkrijgbaar. Uiteraard kun je die vanaf dan in onze webwinkel vinden. Met deze vellen maak je dus makkelijk zelf stickers met je normale printer en de Silhouette.


Printable Heat Transfer, dit materiaal kun je op stof strijken. Er is een variant voor lichte en een variant voor donkere stof. Op de variant voor lichte stof werk je in spiegelbeeld. Na het printen en snijden draai je het om en strijk je het op de stof. Alle witte delen worden daarbij doorzichtig, waardoor je de kleur van de stof erdoorheen ziet. Bij de variant voor donkere stof spiegel je niet en draai je het dus ook niet om voor je het op de stof strijkt. Bij deze variant blijft wit gewoon wit. Meer informatie over het werken met printable heat transfer vind je hier: http://www.creabest.nl/silhouette/silhouette-home/handleiding-en-tutorials/silhouette-tutorial-printable-heat-transfer.html
Printable Magnet Paper is printbaar magneetpapier, waarmee je zelf dus magneten kunt maken voor op je koelkast of whiteboards. Ze zijn erg leuk om planborden mee te maken, of voor organisatorische projecten.


Een hele leuke als je kinderen hebt: Printable Tattoo Paper. Hiermee maak je zelf tijdelijke tatoeages zoals je die van de kauwgom kent. Er zit een speciale plaklaag bij de gaat plakken als het vochtig gemaakt wordt. Je print dit dus uit met een normale printer, brengt de plaklaag aan, snijdt het uit, legt het op de huid en legt er een natte doek op. De tatoeage blijft enkele dagen zitten.

      Printable Gold en Silver Foil, dit is printbaar zelfklevend goud en zilver folie. Het is mooi stevig en daardoor voor allerlei toepassingen te gebruiken. Je print hierop met een normale printer, maar laat de inkt wel even goed drogen voor je gaat snijden. Bij het zoeken naar de registratietekens kan het goed zijn om de klep dicht te doen, omdat het zo glans weerkaatst het licht namelijk. Zonder die weerkaatsing kan de machine de registratietekens beter vinden.
Dit materiaal is erg chique en daardoor heel leuk voor cadeautjes. Maak er bijvoorbeeld zelf leuke labels mee, of leuk er simpele cadeautjes mee op.

Veel gestelde vragen over printen en snijden:

De registratietekens worden niet gevonden, wat moet ik doen?

Als de machine de registratietekens niet kan vinden, kan het volgende helpen:
1. Zorg ervoor dat het papier op de juiste manier op de mat zit, precies zoals ook in de software te zien is. Zorg dat het papier goed recht op de mat zit. Dit zorgt ervoor dat de tekens precies op de juiste plek zitten op de mat.
2. Zorg dat je de mat met papier er zover indraait dat de bovenrand van het papier gelijk zit met de bovenrand van de zwarte streep op de machine. Dit zorgt ervoor dat de mat er precies goed in zit en de tekens zitten op de plek waar de machine ze verwacht te vinden.
3. Het kan soms zijn dat de machine de tekens niet kan vinden doordat er te veel of te weinig licht is. Het kan, wanneer de tekens niet gevonden worden, helpen om de klep dicht of open te doen en het dan opnieuw te proberen.
4. Als laatste kan het helpen om de instellingen van de printer aan te passen. Bij sommige printers kan het zijn dat door weinig gebruik (vaak wanneer de printer staat ingesteld op zuinig printen) of veel gebruik van inkt (vaak wanneer de printer staat ingesteld op de beste printkwaliteit) de lijnen te dun of dik worden om goed gelezen te kunnen worden. Bij de standaard printerinstellingen moeten de lijnen op de juiste dikte geprint worden. 

Als ik iets print en vervolgens snij, snijdt de machine, ondanks de registratietekens, niet gelijk met mijn afbeelding, wat nu?

Het komt niet vaak voor, maar af en toe is het nodig om de machine te kalibreren. Ga hiervoor naar ‘Bestand’- ‘Kalibreren’. Er opent nu een pagina met kruizen en lijnen, en een kalibratie en afstand venster.
Klik op ‘Print de kalibratie test pagina’ en print de kruizen uit op een vel wit papier (de groene vakjes worden niet geprint). Plaats het vel op de snijmat en voer deze in de machine. Zet met de blauwe pijltjes het mesje boven een groen stukje van één van de kruizen en klik op ‘Kalibreren’. Het optische oog leest nu het kruis en daarna snijdt het mesje eroverheen. Het mesje moet precies in het midden van de lijnen snijden. Als dit niet het geval is, kun je het mesje bijstellen met de schuiflijnen naast de blauwe kruizen. Probeer het daarna opnieuw bij een volgend kruis, tot de snijlijnen precies over het midden van de geprinte lijnen gaan.
Volgende week behandel ik hoe je zelf print en snij bestanden ontwerpt en hoe je foto's om kan zetten naar een snij of 'print en snij' bestand. Ik leg je daarbij ook uit hoe je zelf de labels maakt zoals hierboven bij de doosjes op het gold printable foil.

Fijn weekend!


Gebruikte materialen van Creabest:Ga naar de website van Creabest
Ga naar de webwinkel van Creabest

7 opmerkingen:

 1. Super!!! Bedankt voor je uitleg.
  Ga het zeker volgen.
  Groetjes Anneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel inspirerend! Moet ik ook maar weer eens doen. En leuk om te zien welke print&cut materialen jullie hebben. Bedankt!
  groetjes,
  Karin Joan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, echt súper duidelijk en handig! Dankjewel, Berthine!!

  XXXJenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super deze uitleg! Ik ga het zeker eens uitproberen! En natuurlijk kom ik volgende week vrijdag hier weer even kijken :)
  Groetjes mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Is dit nu ook op je raam te bevestigen of tast ik mis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over welk materiaal heb je het dan? De meeste materialen zijn daar niet vor bedoeld, en zeker niet watervast en regenbestendig.

   Verwijderen
 6. leuke plaatjes allemaal. Neem is een kijkje bij Arca voor allerlei mooi printers en accessoires.

  BeantwoordenVerwijderen